Committee on World Food Security
Komiteen for Verdens Fødevaresikkerhed (CFS) blev etableret i 1974. På de årlige møder drøfter FN’s medlemslande, FN-organisationer, Verdensbanken og andre internationale organisationer, civilsamfund og den private sektor, hvilke politikker der kan medvirke til at nå målet om fødevaresikkerhed og sund ernæring for alle.
CFS er et inklusivt forum, hvor en bred vifte af aktører – fra civilsamfund og interesseorganisationer for småbønder til store multinationale virksomheder i agro-business – får talerum i den globale debat om fødevaresikkerhed og ernæring med henblik på at finde fælles løsninger. CFS består af Plenarforsamlingen med medlemslandene, andre deltagere og observatører, som bistås af Bureauet, med to medlemslande fra hver regional gruppe, en rådgivende gruppe (Advisory Group) med FN-organisationer, civilsamfund og den private sektor, og et Højniveauekspertpanel (HLPE) med en bredt sammensat gruppe af eksperter og sekretariatet.
Plenarforsamlingen bliver afholdt årligt i oktober måned og er centrum for debat og vedtagelse ved konsensus af anbefalinger om fødevaresikkerhedsrelaterede emner. Et stort antal observatører deltager i forsamlingen - bl.a. repræsentanter fra FN organisationer, medlemslande, privatsektoren, civilsamfundsorganisationer, forskningsinstitutioner, foreninger mv. Den brede vifte af aktører muliggør deling af viden og erfaringer, samt dialog mellem sektorer der ellers ofte har modstridende interesser. Komiteen drøfter hvert år under plenarforsamling aktuelle fødevarerelaterede problemstillinger, samt innovative og bæredygtige løsninger herpå.
CFS's medlemslande har bl.a. vedtaget vejledende retningslinjer om jordrettigheder, ansvarlige landbrugsinvesteringer, fødevaresikkerhed i langvarige kriser, samt om fødevaresystemer.
CFS og dets fokus
CFS sætter fokus på, hvordan FN’s Verdensmål 2 – ’Stop Sult’ bidrager til at opnå de øvrige verdensmål, f.eks. fattigdomsudryddelse, sundhed, uddannelse og klima-tilpasning. CFS ser på sammenhængen mellem fødevareusikkerhed, underernæring, konflikt og klimaforandringer, samt hvordan disse problemstillinger kan adresseres gennem tværsektorielle tilgange.
CFS har i forbindelse med FN’s Topmøde om Fødevaresystemer i 2021 sat fokus på fødevaresystemer, fødevaresikkerhed og sund ernæring. Omdrejningspunkterne for komiteens arbejde er i disse år bl.a. agroøkologi og innovative tilgange; ulighed i fødevaresikkerhed og ernæring; kvinders ligestilling, indflydelse og rolle ift. fødevaresikkerhed og ernæring; inddragelsen af unge i landbrug og fødevaresystemer; dataindsamling og analyse. Danmark anser fortsat CFS som et væsentligt dialogforum til at styrke verdens fødevaresikkerhed, og vil derfor fortsat støtte op omkring Komiteens arbejde.
Højniveauekspertpanelet
Højniveau-ekspertpanelet, High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition (HLPE) under CFS, udarbejder bl.a. uafhængige, videnskabelige rapporter, der har behandlet emnet fødevaresikkerhed i forhold til vand, madspild, bæredygtigt fiskeri og dambrug, investeringer i småbrug, biobrændstoffer, sociale sikkerhedsnet, klimaforandringer, jordrettigheder og internationale landbrugsinvesteringer, samt senest COVID-pandemiens og Ukraine-krigens indvirkning på global fødevaresikkerhed. Læs mere om HLPE her.
Fakta om CFS
Formand (2023-2025): Nosipho Nausca-Jean Jezile, Sydafrika
Medlemslande: 140 (Lande, der er medlemmer af WFP, IFAD og FAO eller FN, kan optages som medlemmer).
Læs mere om CFS her.